Skialp Val Forno: okruh cez passo Muretto
03.05.2025
Švajčiarsky Horný Engadin - Maloja - Val Forno - Capanna del Forno
Passo Muretto na hranici medzi talianskym Val Malenco a švajčiarskym Horným Engadinom je veľkolepá lyžiarska záležitosť. Keď som šlapal hore na chatu škúlil som tým smerom a keď som na druhý deň naňho pozeral zhora z Monte del Forno tak som sa rozhodol, že posledný deň sa tam určite nebudem pchať sám a ako prvý po nedávnom veľkom snežení.
Môj posledný deň na chate sa pokazilo počasie, plány som po včerajších dvoch úspešných túrach už nemal veľké a vyrazil som s tým, že prídem ešte na obed sa rozlúčiť s chatárom a posádkou. Na začiatok som si teda dal Sella del Forno a parádny prašanový svah, ktorý sme včera lyžovali ako prví.
Pri druhom výšlape som dnes už druhý raz dobehol dve švajčiarky stúpajúce pod Monte del Forno. Vyrazili ráno z chaty a chceli v každom prípade prejsť cez passo Muretto a odtiaľ zlyžovať dole do Maloje. Počasie zatiaľ držalo, bola síce vysoká oblačnosť ale nezhošovalo sa.
Rozhodol som sa, že sa k dvojici pripojím a po prvom zjazde sa vrátim späť, pozriem si aspoň časť trasy. Na chatu som dnes ešte musel, nechal som si tam veci. Po prvom zjazde sme spolu našli miesto ktoré spomínal chatár a kde trebalo začať traverzovať smer Muretto. Tu som sa rozhodol pokračovať, podmienky boli výborné a keď sme po traverze stáli hore vo svahu nad Murettom tak som si uvedomil, že by to bola blbosť sa teraz vraciať späť. Zlyžovali sme spolu traja úžasným zjazdom až na Pian Canin. Tu som nalepil pásy a vrátil sa normálnou výstupovou trasou na chatu, švajčiarky pokračovali dole do Maloje.
Môj prvý zjazd z Muretta dole na lyžiach bol teda viac ako výnimočný. Povedať k tomu treba iba to, že je to fakt túra iba do stabilných podmienok. Tá úzka dolina sa v prípade zlého snehu vie rýchlo zmeniť na lavínovú pascu, my sme už mali ale všetky lavíny popadané a tie pekne vyplnili dno doliny a po nich sa lyžovalo úžasne.
Po takomto parádnom skialpovom okruhu následoal ešte obed a rozlúčka s kamarátmi... v lete sa vidíme a do Maloje som zlyžoval klasickou výstupovou trasou.
M.Bartoň
Viac info o oblasti v odklikoch dole alebo na oficiálnej stránke chaty:
Fotky Skialp Val Forno: okruh cez passo Muretto
Súvisiace články:
Top Články - za 30 dní
- Parádne žiletkárske stúpania: Poľana (1282x)
- Projekt 4Ch: Z Chlebu na Chopok (822x)
- Ultra Krass po druhý rass (581x)
- Ľadové kráľovstvo v Pontresine (453x)
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (387x)
- MTB LIGA DETVA 2025 (370x)
- Tréningové mtb okolo Valčianskej doliny (369x)
- Prostredný hrot Stillovým žlabom (338x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (310x)
- Náučné chodníky pod Panským dielom (303x)
Fórum
- Mont Blanc po taliansky
11.05.2025 - príspevok k diskusii
Velmi pekne dakujem za tento článok naozaj mi velmi pomohol a gratulujem k vystupu :) - Skialp Val Forno: okruh cez passo di Val Bona a Sella del Forno
02.04.2025 - príspevok k diskusii
sa teda nezastavis, take tury davas k ranajkam a olovrantu a este popritom stihas zachranovat ;) s mobilnym bufetom. svizzera excellata! - Po zvážniciach cez Flochovú
17.02.2025 - príspevok k diskusii
Bez tých medvedích stôp by sa to v tejto oblasti snáď ani nerátalo :-) - Žiarska dolina: stávka na istotu
26.01.2025 - príspevok k diskusii
no parada! skvelo vyslo v tejto biede. ale tote merne laty budu asi uz len na meranie vysky lyzi a snehuchtivych ludkov {idealne omladina} v buducnost... - Posledný prášok pod Šiprúňom?
20.01.2025 - príspevok k diskusii
aspon ze vyhlady boli tutove. nie ako minule, ked sme tam v sivote kreslili do hmly. - Seriózny skialpaktuál: Šútovo - Zajacová – Generál – Chata pod Chlebom
08.01.2025 - príspevok k diskusii
tak toto je fakt bieda so snehom. ale o to vacsie nadsenie. treba tu biedu fyzicku moralne vyvazovat a naopak. dobre ste povyletovali, sak co ine cez ... - Švajčiarsko: Skialp Top 13 Horný Engadin
26.12.2024 - príspevok k diskusii
vdaka za darceky. tazko si vybrat z tvojej paradnej pizzerie. ale casom isto pribudne aj cukraren, ja som viac na sladke ;-). este par teplych zim a p...